Djeca s teškoćama u razvoju Istaknute teme

1 od 3 djece zlostavljano je zbog svoje alergije na hranu

alergije na hranu

Alergije na hranu sve su češća pojava te djeca radi njih imaju prilagođene obroke, što je mnogim njihovim vršnjacima povod za zadirkivanje i vrijeđanje

Sve više djece razvija neku alergiju na hranu, što se održava na cijeli njihov život. Alergija može imati blaži ili teži oblik, odnosno izazvati neugodu ili pak imati opasne posljedice.

Kada je u pitanju vrtićko ili školsko dijete, roditelji o prehrambenim navikama obavijeste ustanovu kako bi dijete dobivalo prilagođene obroke ili pak određenu pomoć ako dođe do alergijske reakcije.

Iako je teško zamisliti da bi ova situacija, vezana uz alergiju na hranu ikome mogla biti smiješna, istraživanja pokazuju drugačije. Naime, jedno od troje djece u školama je zlostavljano i ismijavano zbog svojih drugačijih prehrambenih navika.

Na žalost, alergija na hranu donosi djeci i razne druge izazove, pa i opasnosti za njihovo psihičko i emocionalno zdravlje.

Nasilje među djecom svakodnevno je u porastu u školama, a nasilje radi alergije na hranu također raste i sve je već prijetanja.

Istraživanje o zlostavljanju provedeno je na djeci alergičarima te se njih 17 posto izjasnilo da su ih zadirkivali, ismijavali ili čak tukli i bacali im njihove obroke zbog drugačijih prehrambenih navika.

Kada su pak istu testnu skupinu djecu pitali jesu li doživjeli bilo kakvu vrstu zlostavljanja, broj se popeo na 31 posto, dakle gotovo dvostruko više ih je odgovorilo “da”, no zlostavljanje nisu povezali s alergijom na hranu.

Istraživanjem je nadalje otkriveno da je 12 posto roditelja znalo što im djeca proživljavaju, što i nije puno. To bi trebalo potaknuti roditelje da više razgovaraju sa svojom djecom i shvate što im se svakodnevno događa u njihovom školskom životu i kakvi problemi ih muče. Jer, zlostavljanje nije nešto što treba zadržati za sebe.

Stručnjaci upozoravaju na oprez i smatraj uda se treba podići razina svijesti po pitanju djece s posebnim prehrambenim potrebama. Ona i tako imaju dovoljno izazova kada je hrana u pitanju te im svaki drugi kamen spoticanja dodatno otežava životnu situaciju.

A svaka prevencija, kao što dobro znate, počinje otvorenom komunikacijom između roditelja i djece. I to ne samo roditelja i djece koja imaju alergiju na hranu, već i roditelja i djece koja nemaju i koja se trebaju naučiti prihvaćanju života u svijetu različitosti.

foto: Freepik

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.